h1

Folosirea corectă a cuvântului „decât”

December 3rd, 2012

zoomĂsta e un lucru pe care l-am observat de când am venit la București. Și mă irită dar niciodată nu spun nimic pentru că e mai mult problema celor care fac greșeala. Dacă în Ardeal și partea aceea a țării oamenii spun mai mult „care” în loc să spună „pe care” sau „mi-ar place” în loc de „mi-ar plăcea” (don’t get me wrong, și aici la capitală fac asta), în București fix-ul e cu „decât”, acest cuvânt magic care e folosit corect foarte rar.

E de râs și nu prea. Pentru că am auzit făcând această greșeală și oameni needucați/copii, și oameni foarte bine văzuți, cu un statut înalt.

Așa că pentru toți care simt nevoia să-și amintească cum e corect a vorbi și, poate, să-și corecteze obiceiul prost, descriu aici cum se face:

Greșit:

Am decât 10 lei.
Merit o palmă.

Corect:

Eu am doar o bancnotă.
Nu am decât 10 lei.
Merit o îmbrățișare.

Ca adverb restrictiv, în construcții afirmative se folosește doar, iar în construcții negative se foloșeste decât. Batman e mai puternic decât Robin. Nu are decât un metru șaptezeci. Wow, ce frumos e când vorbim corect!

Un comentariu la “Folosirea corectă a cuvântului „decât””

  1. bine că văd și eu după o lună ce ai mai scris… interesant e că, deși eu știu bine regula asta, chiar îmi scapă câte un “decât”… are așa o vrajă… mă gândeam la un moment dat că poate e și din cauză că avem tendința de a formula negații (tendință greșită de altfel)… dar nu e demonstrat științific, rămâne un mister! :D (și… meriți o îmbrățișare! :)) m-a amuzat asta… )


Lasa un comentariu.

Get Adobe Flash player