h1

Spuf? Spuf!

November 14th, 2012

Vreau să discut ceva ce s-a dezbătut ieri la un curs de la mine de la facultate.

Era vorba despre advertising, când gândești un mesaj publicitar cum trebuie să îți cunoști publicul țintă, să intrii în lumea lui. Și aveam în vizor două reclame la pufuleții Gusto: asta și asta. Vă rog să vă uitați la ele și să vă gândiți cărui grup de oameni le sunt adresate.

La curs s-a aberat cu argumente pro și contra cum că publicul țintă ar fi copiii și/sau adolescenții. S-a ajuns la concluzia că cei care au gândit reclamele nu își cunosc deloc publicul țintă. Pentru mine însă era clar înspre ce și cine indică mesajele lor.

Păi să ne întrebăm. În ce situație ești detașat de corpul tău, ai sistemul nervos deconectat (vrei stânga și faci dreapta)? În ce situație ești inert pe podea și nu îți pasă? În ce situație ești indiferent față de dezordinea din jur și chiar față de tine însuți? În ce situație nu vrei nimic mai mult decât să stai intins pe o canapea comodă cu capul în poala cuiva care-ți bagă pufuleți in gură? În ce situație ți se par pufuleții mai buni decât orice alt snack? De ce e plin de mingi prin camera aceea? Cu ce seamănă coaja de portocală curățată? Ce e cu tabloul cu un câine cu coroană de rege în cap? În ce situație ai asculta colinde dacă nu ești în perioada Crăciunului? Ce înseamnă acest optimism pe care ne spune sloganul să-l hrănim? În ce situație ți se pare un om cu cap de câine și ochelari, o chestie cam psihedelică, extrem de amuzant/fascinant? Sau un fotoliu în forma mâinii lui Mickey Mouse? Sau o cameră plină de tablouri și sculpturi cu cai? În ce situație îți vine să tot repeți un cuvânt ca “spuf” pentru că ți se pare amuzant? În ce situație îți place să te uiți după o minge care sare peste versurile unei melodii? În ce situație își vine să-ți bagi nasul într-o pungă de snacksuri?

Cred că e clar acum cui îi sunt adresate cele două reclame. Eu cred că cei care au conceput reclamele au intrat bine de tot în lumea publicului țintă.

Apropo, a pune boia peste pufuleți e o idee foarte proastă.

Lasa un comentariu.

Get Adobe Flash player